Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

22.9.2019 Babia hora

Babia hora
V nedeľu 22.9.2019 usporiadal náš turistický oddiel túru v pohorí Oravských Beskýd. Zúčastnilo sa jej 9 turistov. Náš výlet sme začali pri parkovisku na Pasekoch v nadmorskej výške 877 m n. m. Po prehodení pár slov sme kráčali ďalej k Hviezdoslavovej hájovni na Rovniach. Pozreli sme si prvé výhľady a začali sme stúpať lesom, potom kosodrevinou. Cesta bola príjemná, dobre značená, miestami strmšia s viacerými prístreškami, posedeniami, vyhliadkovou vežou a možnosťami načerpať vodu. Výhľady na Vysoké a Západné Tatry, Chočské vrchy, Malú a Veľkú Fatru, Pilsko a Oravskú priehradu boli takmer počas celej cesty. Nad kosodrevinou sa začal ukazovať náš hlavný cieľ – vrchol Babia hora. Ešte pár minút stúpania a ocitli sme sa na vrchole. Pribudli výhľady na Malú Babiu horu a poľské Beskydy. Babia hora (poľ. Babia Góra) je vrch na Orave na slovensko-poľských hraniciach dosahujúci výšku 1 725 m n. m. Nachádza sa v CHKO Horná Orava a v Babiogorskom Parku Narodowom na poľskej strane. Je najvyšším vrchom Beskýd. Jej masív má tvar písmena „V“ a pozostáva z vrcholov Malej Babej hory, Babej hory (Diablak), ktorými prechádza poľsko-slovenská hranica a považuje sa za najsevernejší bod Slovenska. Na poľskej strane sa ešte nachádzajú vrcholy Glowniak, Kepa a Sokolica. Tu sme sa na obedovali a potom sme sa vrátili tou istou cestou naspäť. Na konci cesty sme sa zastavili a pozreli si hájovňu - Expozíciu Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy. Išlo o prvé skutočne literárne múzeum na Slovensku, venované konkrétnemu dielu básnika. Expozícia chce na jednej strane predstaviť prostredie, v ktorom básnik čerpal inšpiráciu a na druhej strane približuje dielo Hájnikova žena od jeho vzniku, prvého vydania tlačou cez všetky doterajšie vydania a odraz v iných umeniach.
Popis expozície:
• Vstupný priestor do expozície – pitvor aj predná izba je štylizovanou rekonštrukciou pôvodného obytného priestoru hájnickej rodiny. Ďalšia miestnosť sprítomňuje básnika a jeho dielo cez pracovný kútik s rukopismi na pracovnom stole. Nechýba ani povestná pelerína, charakteristická časť odevu Pavla Országha Hviezdoslava. Pracovňu dopĺňajú artprotisy akad. maliarky Evy Trizuljakovej.
• Stredná miestnosť predstavuje dielo Hájnikova žena v knižnej podobe. Približuje martinské prostredie, ktoré uviedlo Hájnikovu ženu po prvýkrát v Slovenských pohľadoch i ďalšie reedície a preklady Hájnikovej ženy.
• Poslednú miestnosť možno označiť ako prezentáciu Hájnikovej ženy cez výtvarné, dramatické a filmové spracovanie. Hájnikovu ženu vo výtvarnom umení predstavujú viacerí maliari a ilustrátori (Ľ. Fulla, M. Benka). Súčasťou expozície je možnosť multimediálnej prezentácie Hviezdoslavovej tvorby.
Po prehliadke sme prišli k parkovisku. Cestou sme sa zastavili pri rašelinisku pri Slanej vode a prešli ďalšiu časť náučného chodníka. Nasledovalo krátke občerstvenie v Oravskej Polhore. Nasadli sme do áut. Po ceste sme sa zastavili v dedine Klin. Na kopci Grapa nad maličkou severoslovenskou vieskou Klin sa nachádza jedinečná rarita, monumentálna socha Ježiša Krista, ktorá je kópiou slávnej brazílskej sochy v Rio de Janeiro. Monument, vytvorený miestnym ľudovým majstrom, je v poradí treťou kópiou brazílskeho Krista na svete a zároveň najvyššou sochou Spasiteľa na Slovensku. Socha dosahuje výšku 9,5 m a jej hmotnosť je 23 ton. Jej ruky smerujú na celú Oravu, ktorú majú ochraňovať.
Z vrchu, na ktorom sa monument nachádza, je prekrásny výhľad na šíru oravskú krajinku, Vysoké a Západné Tatry. Po prezretí atrakcie sme sa zastavili v dedine pri kolibe. Tu sme sa navečerali a túru ukončili.

Dátum vloženia: 26. 9. 2019 7:19
Dátum poslednej aktualizácie: 26. 9. 2019 7:27
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:534
TÝŽDEŇ:777
CELKOM:950918

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Deň obce 216 18

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore