Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

02.02.2020 - Brezno - Diel

BREZNO – Diel a späť
Na výlet z Brezna na Brezniansku skalku a Diel sa zišlo v nedeľu 02.02.2020 celkom 9 členov KST Lučatín. Najskôr ráno boli na oblohe mraky, no na obed keď sme boli na vrchole vyjasnilo sa. Svietilo slniečko, fúkal nepríjemný vietor avšak výhľady boli úžasné. Zaparkovali sme pri Kauflande a asfaltovou cestou sme sa vybrali pozrieť si novovybudovanú kalváriu smerom na Brezniansku Skalku. Myšlienka breznianskej kalvárie vznikla už pred niekoľkými rokmi no k jej realizácii sa pristúpilo v roku 2018. Kalvária je výsledkom dlhých mesiacov príprav. Vyvrcholením príprav bolo medzinárodné umelecké sympózium ktoré zorganizovalo mesto Brezno v spolupráci s Akadémiou umení v Banskej Bystrici, na ktorom sa zišlo 15 umelcov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Výsledkom sympózia je 14 sôch zobrazujúcich 14 zastavení krížovej cesty. Breznianska kalvária bola oficiálne otvorená 29.09.2019, kedy bola aj požehnaná rožňavským diecéznym biskupom Mons. Stanislavom Stolárikom. Vstupná brána kalvárie sa nachádza nad bývalými kasárňami. Je to príjemná prechádzka lesíkom, ktorá je mierne strmá, no užili sme si nádherné výhľady na mesto Brezno a jeho okolie. Na každej zastávke sme si pozreli umelecké diela, ale aj tabule s názvami jednotlivých zastavení krížovej cesty s originálnym slovným opisom.
14. zastávok kalvárie
• Pán Ježiš je odsúdený na smrť – SÚD
• Pán Ježiš berie kríž na svoje plecia – KRÍŽ NA PLECIACH
• Pán Ježiš padá prvý raz pod krížom – PÁD
• Pán Ježiš sa stretá so svojou Matkou – MAMA
• Šimon Cyrenejský pomáha Pánu Ježišovi niesť kríž – ŠIMON
• Veronika podáva Pánu Ježišovi ručník – VERONIKA
• Pán Ježiš padá druhý raz pod krížom – PÁD
• Pán Ježiš napomína plačúce ženy – PLAČ
• Pán Ježiš padá tretí raz pod krížom – PÁD
• Pánu Ježišovi zvliekajú šaty – ZVLIEKANIE ŠIAT
• Pána Ježiša pribíjajú na kríž – PRIBITIE NA KRÍŽ
• Pán Ježiš na kríži zomiera – SMRŤ
• Pána Ježiša skladajú z kríža – PRÁZDNY KRÍŽ
• Pána Ježiša pochovávajú – POCHOVANIE
Po skončení krížovej cesty sme sa vydali neznačkovanou trasou na Diel. Našťastie máme aplikácie v mobilných telefónoch, podľa ktorých sa vieme rýchlo zorientovať a vydať sa správnym smerom. Tieto nás nasmerovali do lesíka kde sme našli altánok a peknú lesnú cestičku smerujúcu k nášmu vytúženému cieľu – DIEL. V altánku sme vytiahli zásoby, občerstvili sa, Erika nás ponúkla cukríkmi, mala meniny a pokračovali sme ďalej. Po vystúpení z lesa sme sa ocitli za Krajčovom na žltej turistickej značke, ktorá vychádza z Pohanského. Po tejto značke sme vystúpili až k vysielaču DIEL, ktorý kedysi slúžil ako retranslačná stanica na zosilnenie signálu. Tu už riadne fúkalo, tak sme sa dlho nezdržali, urobili sme pár fotiek a vybrali sme sa zelenou značkou cez vrcholovú stanicu lanovky SKI CENTRA Mýto pod Ďumbierom na horskú turistickú chatu „Dedečkova“. Tu sme si dali polievku, mäsové guľky, pivko, respektíve kávičku. Po nasýtení sme vyšli von a kochali sa výhľadmi na zasnežené hrebene Nízkych Tatier. Opäť sme urobili spoločné fotografie a cyklistickou modrou značkou sme sa vracali do Brezna. Cestou sme narazili na CHODNÍK ZDRAVIA- 1,5 km dlhý lesný chodník na okraji mesta Brezno. Počas prechádzky si tu môžete precvičiť svoju koordináciu, zmysly a správne dýchanie. Lesný chodník zdravia s deviatimi zastaveniami sa nachádza v areáli prímestského lesíka, v doline Lazná v Brezne nad nemocnicou. Chodník zdravia harmonizuje telo a dušu cez spojenie pohybu a relaxácie. Počas prechádzky dráhou sa môžete na jednotlivých stanovištiach umiestnených na samorastoch dozvedieť ako funguje správne pohybové a dychové cvičenie. Chodníkom sme prišli až k našim autám, rozlúčili sme sa a pobrali sme sa domov. Deň sme strávili v krásnom prostredí a boli sme vďační, že nám vyšlo aj také pekné počasie.

Dátum vloženia: 4. 2. 2020 12:14
Dátum poslednej aktualizácie: 4. 2. 2020 12:20
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Hermína, Ovídius, Radivoj, Tankréd, Elfrída, Frída, Herina, Mineta

Zajtra má meniny Monika, Napoleon, Stanimír, Mona

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:1
DNES:28
TÝŽDEŇ:28
CELKOM:948985

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore