Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

26.07.2020 - Omšenská Baba

Vyhliadky Omšenská Baba, Bartošovica
a hrad Trenčín

Nedeľné ráno 26.7.2020 v skorých ranných hodinách nás privítalo príjemné počasia. Na túto akciu sa nás prihlásilo celkovo 14 turistov z toho 11 z nášho KST Lučatín. Autami sme sa presunuli do dedinky Omšenie, z ktorej sa nám naskytol pohľad na „považský Matternhorn“ - Omšenskú Babu a napravo sa vypínala hora Baské. Krásne to kopce ochraňujúce dedinku. V strede dediny sme odstavili auto a pokračovali sme cestičkou okolo rodinných domov až sme sa dostali na lúky s poľnou cestou. Na strome bola označená žlto-biela výhľadová značka, ktorá nás má zaviesť až na skalnú Babu. Obdivovali sme pohľady na zakvitnuté lúky a zelené lesy so skalnými útvarmi. Priamo pred nami sa vypínala majestátna Baba. Vstúpili sme do lesa, v ktorom sme vdychovali svieži vzduch po daždi. Prechod príjemným lesíkom nám dodával energiu, ktorá je v živote potrebná. Hlava sa prečistí a vy len vnímate nádheru vôkol vás. Stačí spomaliť a zachytiť každý detail, ktorý nám ponúka príroda, napr. pekné mohutné stromy či popadané mŕtve drevo obrastené zeleným machom. Prechádzali sme cez prírodnú rezerváciu Omšenská Baba, ktorá bola vyhlásená v roku 1967 s výmerou 36,1 hektárov. Ide o ochranu bradlového útvaru triasových vápencov a dolomitov. Zároveň je to významná lokalita teplomilnej flóry, kde rastie dub plsnatý, poniklec veľkokvetý a prvosienka holá. Na vrchole sa nachádza kríž s nápisom Kríž ku vzniku samostatnej Slovenskej republiky venujú turisti z Omšenia 1993. Zapísali sme sa do vrcholovej knihy a kochali sme sa pohľadom na krásne výhľady, ktoré nám kopec ponúka. Pozerali sme priamo na Baské a v diaľke sa vypínala Homôľka s Vápečom. Zostupovali sme nižšie od vrcholu a pod nami sa rozprestierala dedinka Omšenie. Červenou turistickou značkou sme pokračovali na ďalšiu vyhliadku – Bartošovicu. Tu sme si urobili prestávku na občerstvenie a užívali sme si ďalšie pekné výhľady. Cesta späť nám ubehla rýchlo, išli sme neznačenou, zablatenou zvážnicou až do dedinky Omšenie a poniektorí si zberali liečivé rastlinky, ktorých tu bolo neúrekom.
Naša cesta pokračovala do mesta Trenčína, kde sme si išli pozrieť hrad. Práve v tomto dni prebiehala akcia : Rozprávková cesta Matúša Čáka Trenčianskeho. Na hrade sme sa rozdelili a po skupinkách sme si prezreli celý hrad. V dohodnutú hodinu sme sa stretli pri vstupe do hradu a spoločne sme sa premiestnili k zaparkovaným autám v centre mesta. Dohodli sme sa, že cestou domov sa zastavíme v nejakej reštauráciu na obed. Problém bol, že reštauráciu sme našli až v obci Dolné Vestenice, ktorá bola skrytá v bočnej uličke, no na hlavnej ceste mala upútavku s názvom TROKADERO. Hrala tu pekná hudba, oslavovali Annu, resp. mali tzv. Jakubské hody. Po uhasení smädu a hlasu si niektorí členovia zájazdu aj potancovali. Takto dobre ukojení sme nasadli do aut a ponáhľali sme sa domov. Cestou sa opäť rozpršalo, no v Lučatíne už bolo po daždi.

Dátum vloženia: 29. 7. 2020 14:21
Dátum poslednej aktualizácie: 29. 7. 2020 14:28
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Zajtra má meniny Svetozár, Peregrín, Peregrína

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:59
TÝŽDEŇ:1016
CELKOM:951157

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore