Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

07.05.2020 Choč

Výstup na CHOČ
Po príchode do obce Valaská Dubová sme zaparkovali v centre obce, no miestny občan, nás upozornil, že máme ísť na parkovisko pri ihrisku, nakoľko parkovanie v obci je dovolené len s povolenkou. Bola nedeľa 7.júna 2020 a nás bolo 10 odvážlivcov, ktorí sa rozhodli skonať tento vrchol aj napriek nepriaznivej predpovede počasia.
Hneď v úvode začíname miernym stúpaním. Ešte pred vstupom do lesa míňame väčší prístrešok spolu s informačnou tabuľou, ktorých je medzi Valaskou Dubovou a Strednou poľanou zasadených dokopy päť. Informujú o flóre a faune.
Príchodom do lesa sa nám začalo o niečo ťažšie kráčať. Avšak dôvodom nebolo očakávané strmé stúpanie, ale dosť kamenistá cesta a dusné ovzdušie z hroziacich búrok.
Dostávame sa popod Soliská a pokračujeme značne zúženou cestou, ktorá ich obchádza. Kráčame v rovnakom tempe, i keď výstup sa môže javiť o niečo strmší, no zbehlý turista by s tým nemal mať žiadny problém.
Prichádzame k smerovníku Strednej poľany. Opúšťame modrú značku, ktorá nás viedla z obce a napájame sa na zelenú - smer Veľký Choč.
Úvodom badať značku, informujúcu o zimnom variante výstupu. Nechávame sa viesť oficiálnym turistickým chodníkom a zimnú trasu si odkladáme na zostup. Po pár desiatkach metrov od opustenia lúky Strednej poľany, je možné pozorovať pekný výhľad - stačí zastať a učiniť spätný pohľad. Nasleduje výstup, ktorý je však oveľa príjemnejší v porovnaní s prvou fázou etapy, keďže vzduch je oveľa dýchateľnejší a odkrývajú sa nám prvé panorámy.
Onedlho na to už stojíme pri smerovníku Veľkého Choču. Dostávame sa na samotný vrchol a osobne sa môžeme kochať sľubovaným kruhovým výhľadom. Počasie nie je najideálnejšie, takže niektoré pohoria sú nám zastreté. Na druhú stranu sme cestou stretli málo turistov a na vrchole sa ich tiež pohybovalo striedmo, takže sme si mohli vybrať ideálne miesto pre oddych.
Spätnú cestu sme si vybrali už spomínaným zimným variantom. Je to trasa po červenej značke smerom na Drapáč, kde narazíte na zaistenú cestu s reťazami. Po zídení najstrmšieho úseku sa cesta rozdeľuje na Vyšný Kubín a Valaskú Dubovú. V teréne to je dosť jasne označené, čiže zablúdenie nehrozí. Na mape však zimná trasa nie je vyznačená.
Veľký Choč splnil naše očakávania. Určite sa naň vyberieme znova, ale z inej svetovej strany. Variant z Valaskej Dubovej je síce najkratší, no prvotné stúpanie nebolo pre nás ničím zaujímavé - čo sa týka scenérie.

Dátum vloženia: 25. 6. 2020 11:56
Dátum poslednej aktualizácie: 25. 6. 2020 11:58
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:2
DNES:339
TÝŽDEŇ:582
CELKOM:950723

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kunerád 25.9.2016 2

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore