Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

06.09.2020 Rajecká dolina

Rajecká dolina na bicykloch dňa 6.9.2020
Je sobota ráno 6.9.2020 6 30 hod. 13 cyklistov z nášho oddielu odchádza na cykloturistiku. Smer Rajecká dolina. Ale nízka oblačnosť neveští nič dobré, čo sa potvrdilo po prechode Fačkovského sedla. Silný dážď kropí naše autá. Do Konskej, štartu našej cyklotrasy sme prišli za stáleho dažďa.
Privítali nás manželia Loučkový, ktorí v tejto obci vlastnia storočný mlyn, v ktorom nás ponúkli voňavým koláčom, kávou a čajom. Po malom občerstvení nám Peťo urobil prehliadku technologickej časti mlyna, ktorý je prekrásnou - zaujímavou a v súčasnosti historickou pamiatkou. Celý mlyn funguje v troch podlažiach. V spodnej časti (v pivničnej) je v základoch domu zabudovaná Francisciho turbína, ktorá roztáčala hriadeľ umiestnenú po celej dĺžke mlyna. Na hriadeli sú umiestnené kolesá na ktoré sa nahadzovali remenice, podľa toho ktorú mlynskú stolicu bolo potrebné nahodiť. V tejto časti mlyna sú osadené korčekové výťahy, ktoré mali za úlohu vyviesť zrno a následne múku do podkrovnej časti. V strednej časti sú umiestnené samotné mlynské stolice - 4 ks a tzv. šrotovník. V podkrovnej časti sú umiestnené tzv. trasliaky. Tieto zariadenia sú zavesené na 12 bambusových tyčiach. Vnútri sú jednotlivé sitá rôzneho priemeru. Tieto zariadenia mali za úlohu sitovať a tým pádom aj triediť pomletú múku. Všetci sme žasli nad takým úžasným dielom predkov Majky. V priestoroch pred mlynom je osadený gáter ( zariadenie na pílenie guľatiny) a turbína poháňala tento gáter, keď že sa tu pílilo aj drevo. Z informácii od Peťa, sme sa dozvedeli, že v týchto priestoroch tu bežne bývalo 100 kubíkov dreva.
Počas prehliadky sa aj počasie umúdrilo a preto sme mohli vyraziť na bicykle spoznávať krásy Rajeckej doliny. Peťo musel zmeniť pôvodnú trasu pre rozmočený terén, nakoľko v Konskej pršalo skoro celú noc. Z poľných ciest sme sa museli presunúť na asfaltové. Nová trasa : Konská, Kamenná poruba, Rajec, Kľače, Rajecké Teplice, Poluvsie, Stránske, Kunerad. Počas cyklotrasy sme mohli obdivovať krásne upravené dediny, Západnú časť Martinských hôľ, bočný hrebeň Súľovských skál, kúpeľné mestečko Raj. teplice, Poluvsianskú skalnú ihlu, vyhorený kostol zo 17 storočia v obci Stránske a zámok Kunerad, ktorý je v súčasnosti v rekonštrukcii. Po 40 km bicyklovania sme sa vrátili do mlyna, kde sme po krátkom občerstvení manželom Loučkovcom poďakovali za krásne strávený deň a obohatení o historickú pamiatku a o poznanie Rajeckej doliny odcestovali domov. Všetci sme sa zhodli, že výlet do Rajeckej doliny budeme musieť pre jej krásu zopakovať.

Dátum vloženia: 15. 9. 2020 12:27
Dátum poslednej aktualizácie: 15. 12. 2020 12:37
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:379
TÝŽDEŇ:622
CELKOM:950763

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore