Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

29.9.2019 - Chočské vrchy

Liptovský hrad - Turík

V nedeľu 29.9.2019 náš turistický oddiel mal v pláne krátku túru v Chočských vrchoch, na zrúcaniny hradu Liptovský Hrad. Po dohode prihlásených účastníkov sme sa však rozhodli, že urobíme si cyklotrasu z Ružomberku cez Turík do Lúčok – Kalameny a späť do Ružomberku. Ráno sme naložili bicykle na náš super vozík a vyrazili sme. V Ružomberku sme zaparkovali na železničnej stanici, nasadli na bicykle a poza Váh sme prešli na vedľajšiu cestu kde ide cyklotrasa značená červenou farbou cez Liskovú do Turíčka. Cestou sme si pozreli unikátnu prírodnú pamiatku Skalnú päsť (tiež Jánošíkova päsť), ktorá leží na úpätí vrchu Mních, len asi 40 m nad cestou z Liskovej do Ružomberka. Ide o 6 metrov vysoký skalný útvar, ktorý svojmu menu nie je nič dlžný. Podľa miestnej povesti táto skala označuje miesto, na ktorom sa kedysi Jánošík so svojou družinou podujal ozbíjať ukrutného, biedny ľud utláčajúceho grófa Révaya. Keď ale došlo k stretu, vytasili Révayovi hajdúsi na neozbrojených zbojníkov naostrené šable. S hôrnymi mužmi to už vyzeralo zle-nedobre, keď tu zrazu vybehol z ich stredu sám Jánošík a holými rukami zmastil hajdúchov i spupného grófa. Aby sa na tento odvážny skutok hodný „kráľa zbojníkov“ nezabudlo, otesala Jánošíkova družina neďalekú skalu do tvaru mohutnej zovretej päste. V Turíčku sme na križovatke pod Vlčou jamou odbočili na ľavú cestu, označenú žltou farbou. Dostali sa do obce Turík, ktorá leží naproti Chočskému pohoriu, na ktorý sa nám počas cesty viackrát naskytol nádherný pohľad. Z obce vedie cesta dlhá asi 1,5 km k vodnej nádrži, kde sme si oddýchli, pofotili sa a načerpali sily pred miernym stúpaním až k rázcestiu, kde asfaltová cesta končí a začína lesná zvážnica. Okolo cesty rástli bedle, tak sme zastali a nazbierali za dve tašky. Cestou sme prišli k ohrade, kde sa stretáva až 5 lesných ciest. Naša však stále nesie žltú značku, odbočili sme teda prudko vpravo a miernym klesaním po zvážnici sme sa napojili na modré značenie. Vrchovitým terénom po asfaltovej ceste sme došli až ku kúpeľom Lúčky. Urobili sme si krátku prestávku na kávičku a išli sme si pozrieť travertínový vodopád Lúčky, ktorý je raritou široko ďaleko. Po fotení vyrážame na Kalameny k prírodnému jazierku. Tu sa niektorí išli okúpať, vymočiť v teplej vode. Na križovatke ciest medzi Lúčkami a Kalamenmi sme sa napojili na červenú značku, smerujúcu do Ružomberka. Janka na tachometri mala natočených 37,18 km. Opäť ponakladáme bicykle na vozík a ideme z Ružomberka do Motela Vlčí Dvor kde sa najeme. Spokojní a napapaní vyrážame domov, opäť sa nám vydarila cyklotrasa bez dažďa.

Dátum vloženia: 3. 10. 2019 10:50
Dátum poslednej aktualizácie: 3. 10. 2019 10:59
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:2
DNES:470
TÝŽDEŇ:713
CELKOM:950854

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore