Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

22.07.2018 - cyklotúra Muráň

Muránska planina
V nedeľné ráno 22.7.2018 sa uskutočnila cykloturistika za účasti 11 osôb z čoho 7 členov KST Lučatín. Náš cieľ bola tentoraz Muránska planina – zo sedla Javorinka cez Veľkú lúku, sme prechádzali lesnou cestou po žltej až na Maretkinú (995 m). Nenápadný smerovník označoval 10 minút k vyhliadke Poludnica. Obrovský skalný útes Poludnica, vynárajúci sa z hustého lesa pri niekdajšej horárni Maretkiná, je najkrajšou a najznámejšou vyhliadkou Národného parku Muránska planina. Otvára sa z nej polkruhový výhľad južným smerom (výhľad na juh na Muránsky hrad a do Gemera - Muránske údolie s Muráňom, Revúcou a Jelšavou).
Na bralách planiny sa vyskytuje lykovec muránsky - symbol planiny. Lykovec muránsky je treťohorný relikt a endemit s výskytom jedine na Muránskej planine. Je chránený zákonom a rastlina je zapísaná v Červenom zozname rastlín Slovenska ako ohrozený druh.
Po pekných výhľadoch sme sa vrátili tou istou cestou na Veľkú lúku, Piesky a odtiaľ po modrej značke ku Chate pod Muránskym hradom, skromnejší polorozpadnutý domček, so základnou ponukou občerstvenia. Od nej vedie okolo Coburgovho pamätníka z roku 1883 priamo na hrad krátke, ale strmé stúpanie po červeno značenom chodníku. Prevýšenie z chaty na hrad je asi 90 metrov. Pár desiatok metrov pred záverečnou časťou výstupu na hrad sa nachádza malá plošina s pamätnou tabuľou bývalému správcovi CHKO Muránska planina, ktorý tu zahynul. V týchto miestach bol v minulosti vybudovaný výťah – škripec, pomocou ktorého dopravovali do hradu všetok materiál. Cesta odtiaľto stúpa k miestu pred vstupnou bránou do hradu, kde sú v skale vytesané pravidelné žliabky, slúžiace na upevnenie drevených trámov pre schody, ktorých tu údajne bolo vyše 100. Muránsky hrad je tretí najvyššie položený slovenský hrad. Nachádza sa vo výške 930 m n. m., stojí na vrchu Cigánka, na sever od obce Muráň. Jeho história siaha až do 13. storočia, v súčasnosti je už vo forme zrúcaniny a prebiehajú na ňom sanačné práce.
Cestou späť sme sa zastavili na Veľkej lúke a pozorovali noriky muránske, ktoré sa voľne pásli na obrovskej pastvine a nachovali sme ich jabĺčkami. Pokračovali sme späť do sedla Javorinka kde sme naložili bicykle a vybrali sme sa na Prednú horu, pozrieť nový Pivovar a Wellness. Pivovar je umiestnený v rodinnom Wellness penzióne Predná hora. Bol otvorený v júni 2017. Ich prioritou je kvalita nie kvantita. Tu niektorí účastníci využili služby wellnessu, iný ochutnali pivo, resp. pozreli si aj expozíciu F. Coburga na Prednej Hore. Múzeum sídli v malom drevenom poľovníckom zámočku neďaleko rekreačného strediska Predná Hora. Toto múzeum sa venuje bývalému majiteľovi budovy - bulharskému cárovi Ferdinandovi Coburgovi. Bol nadšeným botanikom a poľovníkom. V múzejnej expozícii nájdete zbierku trofejí, porcelánu alebo predmetov s poľovníckou tematikou. Je tu aj autenticky vybavená Ferdinandova spálňa, pracovná kuchyňa a ďalšie zaujímavé priestory. Pre najmenších je tu „prírodovedná miestnosť", ktorá napodobňuje slovenský les so zvieratkami. Prehliadku obohacuje výklad o Ferdinandovom živote a takisto aj o histórii rodu Coburgovcov. Ak majú návštevníci záujem tak sa im premieta film „Panovník prírodovedec". Neďaleko od múzea je neobarokový kaštieľ, ktorý bol zimných sídlom pre Ferdinanda. Dnes tu sídli Odborný liečebný ústav psychiatrický a preto nie je prístupný pre verejnosť.
Dozvedeli sme, že sú tu aj sysle na lúke pri hlavnej ceste od Prednej hory do Muráňa (vpravo), ktoré sa dajú aj kŕmiť.
Domov sme pokračovali cez Tisovec a plní zážitkov sme dorazili do Lučatína.

Dátum vloženia: 14. 9. 2018 8:19
Dátum poslednej aktualizácie: 14. 9. 2018 8:23
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:184
TÝŽDEŇ:427
CELKOM:950568

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Mikuláš 4

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore