Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

1.5.2018 Moštenica

Túra Moštenica

Vo sviatočný deň 1. mája skupinka 14 turistov a 2 psov vyrazili za poznaním do blízkeho okolia – do obce Moštenica. Trasou nás sprevádzal člen nášho oddielu a rodák z Moštenice Peter Heyduk, ktorý sa na túto akciu dokonale pripravil najmä preto, že túra viedla neznačkovanými chodníkmi. Celú trasu si vopred prešiel sám. Na túru sme nastúpili na námestí v Moštenici a cestičkou popri kostole sme sa dostali na rozhranie území Moštenica- Hiadel-Lučatín a ďalej sme vystúpili na Hradisko - Prvé skutočné osídlenie tejto oblasti bolo v roku 1200 pred našim letopočtom ľuďmi Lužickej kultúry. Archeologické nálezy, dokazujú, že žili na tomto kopci Hradisko. Po krátkom oddychu, sme sa presunuli na tzv. Letisko odkiaľ sme pokračovali krásnou alejovou cestičkou až do Sedla Zubová. Tam sme sa rozdelili na dve skupiny. Jedna skupina sa pustila smerom k Moštenickej Kyslej – tam ich tpra skončila, druhá sedem členná skupina so psom Jerrym pokračovali cez sedlo Zubová do sedla Hadlanka a odtiaľ smerom na Kečku. Všetky miesta nám náš sprievodca dokonale popísal-pomenoval, pospomínal na časy strávené v rodnej dedinke, na spôsob života najmä starých ľudí v Moštenici z čias minulých. Postupne sme sa presunuli pod Hrivkov, kde ako sa patrí sme sa patrične občerstvili – postaral sa o to najmä náš sprievodca tak, ako bolo vždy v Moštenici zvykom – na prvého mája sa opekala slanina, my preto, že sme mali ešte dlhú cestu pred sebou a bol pokročilý čas, upustili sme od opekania, ale gurmanská slaninka padla dobre všetkým. V kombinácii s nazbieraným medvedím cesnakom by nám ju mohli závidieť aj najväčší gurmáni. A po posilnení sme prešli sedlom Prehnutá (to sme už v Starohorských vrchoch) na najdlhší kopec- Vlačuhovo (niečo cez 1000mnm) – úžasné krásne miesto, ktoré nám ponúklo výhľady na masív Nízkych Tatier – Kozí chrbát, Prašivú...,a z druhej strany na Podkonické Pleše, Panský diel a v pozadí Kremnické vrchy, ďalej sme pokračovali cez Hrby, Skalku až sme sa dostali do miesta nášho východiska t.j. Moštenica - námestie.
Mám zato, že táto túra splnila svoj účel „Poznaj svoje okolie“ – pretože všetci boli s túrou maximálne spokojní – s kruhovým prechodom obce Moštenica, čo sme zhodnotili pri spoločnom posedení v závere túry.
Ešte raz vrelá vďaka nášmu sprievodcovi „Petrovi Heydukovi“ – ukázal nám prekrásne miesta prírody v našom blízkom okolí.

Dátum vloženia: 15. 5. 2018 11:43
Dátum poslednej aktualizácie: 15. 5. 2018 11:49
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:2
DNES:232
TÝŽDEŇ:475
CELKOM:950616

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore