Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

19.04.2020 Komjatná

Komjatná – Hrdošná skala – Komjatná
V nedeľu 19.4.2020 usporiadal náš turistický oddiel stredne náročnú túru v pohorí Šípska Fatra. Zúčastnilo sa 9 turistov. Túru sme začali pod severným úpätím Šípskej Fatry – v dedine Komjatná. Po zelenej značke najskôr poľnou cestou, potom lesnou cestou sme prišli na malú lúku. Nad nami nad lesom trčalo skalné bralo Hrdoš. Krátky strmý výstup cez les nám odkryl prvé skalné steny. Tesne pod skalou sa chodník rozdvojoval. Vľavo sa nám ukázalo veľké skalné okno. Za pomoci reťaze sme sa dostali do malého tunela, ktorý najskôr vypadal ako okno. Z druhej strany okna nás čakali tiež reťaze. Zišli sme dole. Otvorili sa pohľady na skalné steny a dieru v skale – Žaškovská jaskyňa. Preskúmali sme jaskyňu, pofotili klenoty Hrdoša. Cez okno sme sa vrátili naspäť a vydali sme sa chodníkom doprava. Tu nás čakali ďalšie reťaze medzi skalnými stenami. Po ich prekonaní sme sa dostali ku prvej vyhliadke. Otvorili sa nám pohľady na Krivánsku Malú Fatru, Žaškov, Kubínsku hoľu, časť Západných Tatier, Komjatnú a Veľký Choč. Po krátkom výstupe sme sa dostali na vrchol Hrdošnej skaly. Tu nám pribudli výhľady na skalné útvary v okolí Komjatnej a časť Nízkych Tatier. Pokračovali sme miernym stúpaním po hrebeni. Po niekoľkých minútach sme sa ocitli na ďalšej skalnej vyhliadke – Skríželná skala. Zaujali nás výhľady na časť Veľkej Fatry, Malú Fatru a skalný vrchol Šíp. Ideálne miesto na obednú prestávku. Prestávku nám spestrila aj jarná kvetena na okrajoch brala a aj na kolmých stenách – prvosienka holá. Po krátkom oddychu sme začali zostupovať v lese medzi skalami do sedla pod Ostrým. Zostup pokračoval do ďalšieho sedla – Žaškovského sedlo. Prišli sme k veľkým lúkam a otvorili sa posledné pohľady na majestátny Šíp. Tu sme odbočili z turistickej značky a cez les sme prišli k lúkam nad Žaškovom. Cez lúky popod horu sme sa vrátili do Komjatnej. Naskytli sa posledné výhľady na okolie i skalný útvar Hlavačka. Nasadli sme do áut. Cestou sme sa zastavili v Studničnej. Otvorili sa nám pohľady na skalné veže – Sedem kostolov. Nasledovala krátka prehliadka v okolí skál i celého okolia. Pod skalnými vežami sme túru ukončili a nastúpili do áut.

Dátum vloženia: 25. 6. 2020 11:50
Dátum poslednej aktualizácie: 25. 6. 2020 11:52
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Bonifác

Zajtra má meniny Žofia, Brenda, Raisa, Sofia, Zosia

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:437
TÝŽDEŇ:680
CELKOM:950821

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore