Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Lučatín
ObecLučatín

28.04.2019 - Stanišovská jaskyňa

Dňa 28.4.2019 sa vybralo 13 cyklistov na cyklotrasa do Ľubochnianskej doliny. Cestou od Donovalov začalo už pršať. Pršalo aj v Ľubochni, tak sme zašli do kaviarne Šíp na kávu a čaj a vypracovali sme tam plán „B“. Malá skupinka sa vybralo autami na horský hotel Smrekovica. Druhá skupina prišla do Jánskej doliny a zaparkovali sme autá pred Stanišovskou jaskyňou. Pre deti aj názov Netopierkovo ( krajinu bájnej podzemnej ríše AGHARTHA ). Prezreli sme si tu Stanišovskú jaskyňu. Jaskyňa sa nachádza v okrese Liptovský Mikuláš, v katastrálnom území Liptovský Ján. Vchod do jaskyne je situovaný na severozápadnom svahu Smrekovice v Národnom parku Nízke Tatry v nadmorskej výške 761 m, 39 m nad úrovňou potoka Štiavnice. Stanišovská jaskyňa patrí medzi najstaršie známe jaskyne Liptova i na Slovensku. Vchod do jaskyne bol známy už od nepamäti. Prvý krát bola preskúmaná a zameraná J. Bucholtzom ml. v roku 1720, opísal ju však Matej Bel v roku 1723. Jaskyňa vznikla eróznou a koróznou činnosťou podzemného toku Štiavnice za spoluúčasti činnosti vôd z atmosférických zrážok a procesov drobenia a rútenia zvetraného materiálu. Jaskyňa mala v minulosti bohatú sintrovú výzdobu, ktorá je v súčasnosti značne zničená, najmä v jej ľahko prístupných častiach.
V jaskyni sú známe dve vývojové úrovne. Spodná sa nachádza približne 25 m nad tokom Štiavnice. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 6,4 °C do 7,0 °C. Vlhkosť dosahuje 95%.
V hornom poschodí sa jaskynná výplň nachádza v rozmanitých formách a tvaroch, ktoré sú bohato zastúpené, najmä paličkovité stalagmity, v časti pomenovanej Klenotnica. Stanišovská jaskyňa je spolu so susednou Malou Stanišovskou jaskyňou najvýznamnejším zimoviskom netopierov v Jánskej doline. Vyskytuje sa tu 7 druhov. Najpočetnejšiu skupinu tvorí netopier obyčajný (Myotis myotis). V Stanišovskej jaskyni boli nájdené aj paleontologické nálezy, konkrétne kosti jaskynného medveďa a tiež archeologický výskum potvrdil stopy po jej stredovekom osídlení. Pozreli sme si aj nápisy v jaskyni a šamanské ďakovné miesto.
Po prehliadke sme sa zastavili v Liptovskom Jáne. Pozreli sme si prírodné wellnes - Kaďu, kde sa dá v liečivej vode zadarmo okúpať a navštívili sme Mincovníčkovo. V podzemných priestoroch pod starými pamiatkovými budovami v dedinke Liptovský Ján sa ukrýva jedinečná múzejná expozícia predstavujúca návštevníkom fascinujúci príbeh života mince od jej „počatia“ – vydolovania rudy v zemských hlbinách a jej spracovania vo vyhni, cez „narodenie“ – vyrazenie mince v mincovni, až po ukončenie jej života v jemných rukách zberateľov. Všetky stroje, náradie a mechy v tunajšej rekonštruovanej bani a kováčskej vyhni sú originálne, používali sa v minulosti, a dokonca i dnes sa s nimi v múzeu pracuje. Vďaka tradičným olejovým kahancom a čelovým lampám sa prehliadka podzemných priestorov nesie v typickej banskej atmosfére. Múzeum ponúka návštevníkom i možnosť sprievodcovského výkladu. Po prehliadke sme „túru“ oficiálne ukončili a vrátili sme sa autami späť do Lučatína.

Dátum vloženia: 21. 5. 2019 7:17
Dátum poslednej aktualizácie: 19. 8. 2019 14:30
Autor: Správce Webu

Obec

Sviatok

Meniny má Ingrida, Ina, Inga

Zajtra má meniny Roland, Rolanda

Oznámenie o zodpovednej osobe

Prevádzkovateľ spracováva vaše osobné údaje v súlade s nariadením EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane osôb pri spracovaní osobných údajov a zákonom SR č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Prevádzkovateľ obec Lučatín (ďalej len prevádzkovateľ) prehlasuje, že poveril externým výkonom zodpovednú osobu na zaistenie ochrany práv dotknutých osôb, čím dáva možnosť transparentne informovať o bezpečnostných incidentoch a zodpovedania akýchkoľvek dotazov a otázok zo strany dotknutej osoby.

kontakt na zodpovednú osobu - email:
zodpovednaosoba1@gmail.com

aplikácia ROZaNA

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:1
DNES:195
TÝŽDEŇ:536
CELKOM:949493

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hore